Buurtpreventie

Beste wijkbewoner van de Keskesdijk,

Vanuit het dorpsoverleg, gesteund door de Gemeente Gemert-Bakel, gaan wij met de wijk de Keskesdijk een buurtpreventie-app opzetten.  Het blijkt dat een WhatsApp-groep met buurtgenoten een zeer effectief middel tegen inbraken in de wijk kan zijn.

Er is één coördinator: Dirk de Ruiter
De rest  bestaat uit waarnemers: de inwoners van de wijk.

Orde bewaren

Om de WhatsApp-groepen zo goed mogelijk te laten functioneren is er een soort gedragscode opgesteld: de SAAR-methode. Die bestaat uit 4 soorten acties:

 1. Signaleer
  Zie je iets verdachts, bijvoorbeeld 2 personen in de tuin van een ander, probeer dan goed te onthouden wat je hebt gezien. Let op kleding, geslacht, huidskleur, lengte en gezicht. Zie je een verdacht voertuig, noteer dan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
 2. Alarmeer
  Zie je iets waarbij de politie direct in actie moet komen? Bel dan altijd eerst 112 voordat je het signalement doorgeeft in de WhatsApp-groep. Is er geen spoed bij de melding, maar wil je wel de politie inlichten? Bel dan 0900-8844.
 3. App
  Dit is het bericht waarin je het daadwerkelijke signalement doorgeeft en beschrijft wat je gezien hebt. Geef ook aan of je de politie wel of niet gebeld hebt.
 4. Reageer
  Nadat je het signalement hebt doorgegeven is er misschien de mogelijkheid om de personen te volgen of hun plannen te verstoren. Probeer dit altijd samen te doen met buurtbewoners en doe het alleen als het veilig is. Breng jezelf niet in gevaar. 

Spelregels

Er zijn spelregels opgesteld om de WhatsApp-groepen zo goed mogelijk te laten functioneren:

 • Deelnemers zijn minimaal 18 jaar.
 • Deelnemers wonen in de wijk.
 • De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Geen spoed, wel politie nodig? Bel dan 0900-8844.
 • Laat via een WhatsApp-bericht aan elkaar weten of de politie al gebeld is. Vaak is dat degene die een verdachte situatie als eerste signaleert.
 • Let op het taalgebruik: niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
 • Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten.
 • Verstuur alleen foto’s van een verdachte voor het verstrekken van een signalement als dit voor de melding noodzakelijk is of een meerwaarde heeft. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht, kunnen een dader ook goed beschrijven.
 • Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
 • Gebruik de WhatsApp-groep(en) alleen waarvoor hij bedoeld is en niet voor onderling contact of privéberichten.

Deze en andere informatie over Buurtpreventie is terug te lezen op:
dekeskesdijk.nl/buurtpreventie

Informatieborden

Om inbrekers en ander gespuis af te schrikken is het handig om zichtbaar te maken dat er een WhatsApp actief is in jouw buurt. Wil je stickers, dan kun je deze op de site van WhatsApp Buurtpreventie (wabp.nl)  bestellen.

Doe mee aan dit initiatief!

Geef je onderstaande gegevens door aan een van de groepsbeheerders, zij voegen je aan de juiste WhatsApp-groep toe:

 • Voornaam en achternaam
 • Woonadres met huisnummer
 • E-mailadres (voor informatie die niet via WhatsApp gedeeld wordt en de folder)
 • 06-nummer met WhatsApp

Wij sturen je de uitgebreide folder “Stappenplan en spelregels WhatsApp-groep” per mail toe, zodat we gezamenlijk onze buurt veiliger kunnen maken.

Nog geen lid van de Keskesdijk en wel interesse? Neem dan gerust contact op met
Dirk de Ruiter 06-51787152 of stuur een mail naar dirkderuiter@icloud.com

Alvast hartelijk bedankt voor je deelname!